Grænsesætning

Mange mennesker har svært ved at få sagt fra i tide. Ofte opdager de først bagefter at deres grænse egentlig blev overskredet, og så er det som regel for sent at gøre noget ved det. Manglende evne til at sige fra og sætte grænser kan hænge sammen med lavt selvværd på den måde, at man kan føle, at man ikke har ret til at være den man er eller have behov der kræver noget af andre. På den måde kan man komme til at opføre sig “selvudslettende” og sætte sig selv i baggrunden.
Manglende evne til grænsesætning kan også skyldes at man har været vant til eller er opdraget til kun at være opmærksom på andres behov. Det kan f.eks. være at man skulle være “det flinke barn” og derfor har lært at sætte sig selv i baggrunden og primært være opmærksom på andres behov, eller måske er man vokset op med en misbruger eller en meget humørsvingende forælder, således at man konstant har været nødt til at være på forkant med den voksnes humør. I sidstnævnte tilfælde får man ikke i tilstrækkelig grad lært at lytte til sig selv og mærke sine behov, og så bliver det svært at få sagt fra, ligesom det kan være svært overhovedet at føle, at man har ret til det.
Jeg kan hjælpe dig med at blive bedre til at registrere hvad du føler og dermed blive opmærksom på dine behov. Samtidig vil vi arbejde med de tanker og selvforståelser der ligger bag din manglende grænsesætning, således at du f.eks. bliver bedre til at forstå at du også har ret til at sige fra og at andre mennesker ikke ser ned på dig af den grund – til tider skaber det faktisk en vis respekt og lettelse hos andre at man ved hvad man vil være med til.